wyznacz Pole i obwod tego kwadratu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

wyznacz Pole i obwod tego kwadratu

Post autor: Pulpecik »

Przekatna kwadratu jest o 10 cm dluzsza od boku kwadratu. wyznacz Pole i obwod tego kwadratu-- 17 lut 2011, o 19:11 --\(\displaystyle{ a=p+10}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznacz Pole i obwod tego kwadratu

Post autor: piasek101 »

Przekątna to \(\displaystyle{ a\sqrt 2}\), gdy bok to (a).

Ulepić z tego równanie.
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

wyznacz Pole i obwod tego kwadratu

Post autor: Pulpecik »

\(\displaystyle{ a=a \sqrt{2} +10}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznacz Pole i obwod tego kwadratu

Post autor: piasek101 »

Nie bo dłuższe wydłużasz.
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

wyznacz Pole i obwod tego kwadratu

Post autor: Pulpecik »

\(\displaystyle{ p=a+10}\)-- 17 lut 2011, o 19:18 --nie mam pojecia jak to zrobic;(
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

wyznacz Pole i obwod tego kwadratu

Post autor: sushi »

podstawiasz jak bylo wczesniej za"p" i przenosisz ja jedna strone wiadome, a na druga niewiadome
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

wyznacz Pole i obwod tego kwadratu

Post autor: Pulpecik »

\(\displaystyle{ a \sqrt2=a+10}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznacz Pole i obwod tego kwadratu

Post autor: piasek101 »

Tak.
Patrz :
skoro 15 jest o 10 większe od 5 to masz \(\displaystyle{ 5+10=15}\)

Więc w tamtym Twoim równaniu masz do krótszego dodać 10 i otrzymać dłuższe.
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

wyznacz Pole i obwod tego kwadratu

Post autor: Pulpecik »

\(\displaystyle{ a \sqrt2-a=-10}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznacz Pole i obwod tego kwadratu

Post autor: piasek101 »

Pulpecik pisze:\(\displaystyle{ a \sqrt2-a=-10}\)
Nie. Ale tu to elementarna kiszka.
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

wyznacz Pole i obwod tego kwadratu

Post autor: Pulpecik »

Nie wiem jak to zrobic...
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

wyznacz Pole i obwod tego kwadratu

Post autor: sushi »

Pulpecik pisze:\(\displaystyle{ a \sqrt2=a+10}\)
jezeli przeniesiemy "a" na lewa strone to co zostanie po prawej stronie ?? a co zostało u Ciebie
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

wyznacz Pole i obwod tego kwadratu

Post autor: Pulpecik »

\(\displaystyle{ a \sqrt{2} -10=a}\)-- 17 lut 2011, o 19:35 --\(\displaystyle{ a \sqrt{2} -a=10}\)
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

wyznacz Pole i obwod tego kwadratu

Post autor: sushi »

teraz to juz zrobilas SPECJALNIE ;(-- 17 lutego 2011, 18:37 --
Pulpecik pisze:\(\displaystyle{ \(\displaystyle{ a \sqrt{2} -a=10}\)}\)
wyłaczamy "a" przed nawias i dzielimy obustronnie przez nawias---> potem usuwanie niewymiernosci --> patrz drugi przyklad jaki podalem wtedy
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

wyznacz Pole i obwod tego kwadratu

Post autor: Pulpecik »

pogubilam sie. Od nowa. od czego mam zaczac?-- 17 lut 2011, o 19:41 --z pitagorasa.\(\displaystyle{ a ^{2} +a ^{2} =\left( a+10\right) ^{2}}\)
ODPOWIEDZ