Oblicz obwód rombu mając dane pole i stosunek przekątnyc
Oblicz obwód rombu mając dane pole i stosunek przekątnyc
Oblicz obwód rombu o polu równym 48 cm2, wiedząc że stosunek długości przekątnych jest równy 3.
Oblicz obwód rombu mając dane pole i stosunek przekątnyc
Przecież sprawa jest prosta (chyba) :]
W rombie oznaczasz:
x- krótsza przekątna,
y - dłuższa przekątna,
a - podstawa,
Pole = 48
\(\displaystyle{ \frac{y}{x}=3}\)
\(\displaystyle{ y=3x}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\cdot x\cdot y}\)
\(\displaystyle{ 48=\frac{1}{2}\cdot x\cdot 3x}\)
z tego liczysz x, potem ten x podstawić do y=3x.
Przekątne przecinają się pod kątem prostym więc tw. Pitagorasa wygląda:
\(\displaystyle{ (\frac{1}{2}\cdot y)^2+(\frac{1}{2}\cdot x)^2=a^2}\)
Podstawiasz tu x i y i liczysz a.
Czyli Obwód=4a
Chyba niczego nie pokręciłem, jak coś to dawaj na GG7900689.
W rombie oznaczasz:
x- krótsza przekątna,
y - dłuższa przekątna,
a - podstawa,
Pole = 48
\(\displaystyle{ \frac{y}{x}=3}\)
\(\displaystyle{ y=3x}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\cdot x\cdot y}\)
\(\displaystyle{ 48=\frac{1}{2}\cdot x\cdot 3x}\)
z tego liczysz x, potem ten x podstawić do y=3x.
Przekątne przecinają się pod kątem prostym więc tw. Pitagorasa wygląda:
\(\displaystyle{ (\frac{1}{2}\cdot y)^2+(\frac{1}{2}\cdot x)^2=a^2}\)
Podstawiasz tu x i y i liczysz a.
Czyli Obwód=4a
Chyba niczego nie pokręciłem, jak coś to dawaj na GG7900689.
Oblicz obwód rombu mając dane pole i stosunek przekątnyc
Oznacz przekątne: 2x i 6xDagmara pisze:Oblicz obwód rombu o polu równym 48 cm2, wiedząc że stosunek długości przekątnych jest równy 3.
Narysuj ten romb i jego przekątne.
Zwróć uwagę na jeden trójkąt prostokątny o bokach:
- połówka jednej przyprostokątnej x,
- połówka drugiej przyprostokątnej 3x,
- bok rombu
z tw. Pitagorasa ten bok ma dlugosc \(\displaystyle{ \sqrt{10}\cdot x}\)
Pole rombu:
\(\displaystyle{ P=\frac{d_1\cdot d_2}{2}}\)
z czego wychodzi, że \(\displaystyle{ x=2\cdot \sqrt{2}}\)
Czyli bok rombu ma długość \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}\cdot \sqrt{10}=4\sqrt{5}}\)
Obwód już łatwo policzyć.
Oblicz obwód rombu mając dane pole i stosunek przekątnyc
Witajcie tu Uczniak chodze do gimnazjum i potrzebuje odp na te zadania, głowię się z nimi już od soboty i nie moge wyczić jak to zrobić, za wszelka pomoc z góry dziękuję, więc tak: Przekątna prostokąta ma długość 34 cm. Oblicz obwód prostokąta, wiedząc, że długość jednego z jego boków stanowi 1875% długości drugiego boku.
19:18:29
i drugie:
Oblicz obwód rombu o polu równym 48 cm kwadratowych , wiedząc, że stosunek długości przekątnych jest równy 3. Dzieki serdeczne
19:18:29
i drugie:
Oblicz obwód rombu o polu równym 48 cm kwadratowych , wiedząc, że stosunek długości przekątnych jest równy 3. Dzieki serdeczne