trapez i romb
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 29 paź 2010, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
trapez i romb
Witam ma problem z rozwiązaniem zadań, bardzo proszę o pomoc.
Prosze nie stosować w tych zadaniach sin, cos, jestem w 3 gim.
1. W trapezie prostokątnym ramie równe 10cm jest nachylone do podstawy pod kątem 30 stopni. Jedna z podstaw jest dwa razy dłuższa od drugiej. Oblicz pole i obwód tego czworokąta
2.Stosunek długości boków równoległobku wynosi 4:5, a jego kąt rozwarty ma ramię 150 syopni. Połowa obwodu równoległoboku jest równa 27cm. Oblicz pole tego czworokąta.
3. Oblicz obwód rombu, którego kąt ostry ma 60 stopni, a krótsza podstawa jest równa 8cm.
Prosze nie stosować w tych zadaniach sin, cos, jestem w 3 gim.
1. W trapezie prostokątnym ramie równe 10cm jest nachylone do podstawy pod kątem 30 stopni. Jedna z podstaw jest dwa razy dłuższa od drugiej. Oblicz pole i obwód tego czworokąta
2.Stosunek długości boków równoległobku wynosi 4:5, a jego kąt rozwarty ma ramię 150 syopni. Połowa obwodu równoległoboku jest równa 27cm. Oblicz pole tego czworokąta.
3. Oblicz obwód rombu, którego kąt ostry ma 60 stopni, a krótsza podstawa jest równa 8cm.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2011, o 20:46 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 10 lut 2011, o 16:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 3 razy
trapez i romb
2)zadanie
\(\displaystyle{ 27:9=3}\)
czyli boki 12, 15
wysokość trzeba obliczyć. Chyba \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) w tym przypadku \(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\)
no i pole\(\displaystyle{ 48 \sqrt{3}}\)-- 16 lut 2011, o 22:52 --Jak masz trójkąt 90,30,60 stopni to:
Najkrótszy bok \(\displaystyle{ a}\)
Najdłuższy bok \(\displaystyle{ 2a}\)
A ten średni \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
Przyda ci się to do tych zadań
\(\displaystyle{ 27:9=3}\)
czyli boki 12, 15
wysokość trzeba obliczyć. Chyba \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) w tym przypadku \(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\)
no i pole\(\displaystyle{ 48 \sqrt{3}}\)-- 16 lut 2011, o 22:52 --Jak masz trójkąt 90,30,60 stopni to:
Najkrótszy bok \(\displaystyle{ a}\)
Najdłuższy bok \(\displaystyle{ 2a}\)
A ten średni \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
Przyda ci się to do tych zadań
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
trapez i romb
Co do boków - ok.Sc00rpion pisze:2)zadanie
\(\displaystyle{ 27:9=3}\)
czyli boki 12, 15
wysokość trzeba obliczyć. Chyba \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) w tym przypadku \(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\)
no i pole\(\displaystyle{ 48 \sqrt{3}}\)
Co do pola - nie.
Liczyć ze wzoru z sinusem kąta i bokami.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
trapez i romb
Sposób masz dobry - ale źle zastosowany.Sc00rpion pisze:w trzeciej gim nie ma funkcji trygonometrycznych... wiec trzeba chyba tym sposobem
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 10 lut 2011, o 16:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 3 razy
trapez i romb
W polu rzeczywiście sie pomyliłem powinno być
\(\displaystyle{ \frac{6 \sqrt{3} \cdot 15 }{2} =45 \sqrt{3}}\)
-- 16 lut 2011, o 23:03 --
Teraz chyba dobrze. Nie miałem gdzie zapisać i się dziabnąłem
\(\displaystyle{ \frac{6 \sqrt{3} \cdot 15 }{2} =45 \sqrt{3}}\)
-- 16 lut 2011, o 23:03 --
Teraz chyba dobrze. Nie miałem gdzie zapisać i się dziabnąłem
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
trapez i romb
Nie.Sc00rpion pisze:W polu rzeczywiście sie pomyliłem powinno być
\(\displaystyle{ \frac{6 \sqrt{3} \cdot 15 }{2} =45 \sqrt{3}}\)
-- 16 lut 2011, o 23:03 --
Teraz chyba dobrze. Nie miałem gdzie zapisać i się dziabnąłem
Wysokość poprowadzona do boku 15 ma Ci wyjść 6.
Po prostu nie tu widzisz kąt.