1. Na jednym z boków trójkąta ABC obrano punkt P, przez który poprowadzono dwie proste równoległe do pozostałych boków trójkąta. Proste te podzieliły trójkąt na dwa trójkąty i równoległobok. Znając pola tych trójkątów oblicz pole trójkąta ABC.
2.Długości dwóch boków trójkąta wynoszą a i b,zaś kąt między tymi bokami ma miarę \(\displaystyle{ 2 \alpha}\) . Wykaż że dwusieczna tego kąta ma długość \(\displaystyle{ \frac{2abcos \alpha}{a+b}}\)
trójkąty- 2 krótkie zadania
trójkąty- 2 krótkie zadania
Ostatnio zmieniony 16 lut 2011, o 18:33 przez Sylwek, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
trójkąty- 2 krótkie zadania
2.
a) Zauważ że dwusieczna dzieli kąt na połowe. A trójkąt na dwa mniejsze trójkąty (niekoniecznie o równych polach)
b) Wzór na pole trójkąta gdy znasz dwie długości boków i kąt między nimi
c) wzór na sinus podwojonego kąta
Połącz te fakty
a) Zauważ że dwusieczna dzieli kąt na połowe. A trójkąt na dwa mniejsze trójkąty (niekoniecznie o równych polach)
b) Wzór na pole trójkąta gdy znasz dwie długości boków i kąt między nimi
c) wzór na sinus podwojonego kąta
Połącz te fakty