Oblicz długości boków prostokąta i przekątną jeśli ich długości tworzą ciąg arytmetyczny.
Pole równe 108 ...
boki i przekątna prostokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 12 lis 2006, o 10:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
boki i przekątna prostokąta
Rozwiązujesz układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}a_{1}^{2}+(a_{1}+r)^{2}=(a_{1}+2r)^{2}\\a_{1}(a_{1}+r)=108\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}a_{1}^{2}+(a_{1}+r)^{2}=(a_{1}+2r)^{2}\\a_{1}(a_{1}+r)=108\end{array}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 12 lis 2006, o 10:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
boki i przekątna prostokąta
A moze mi ktoś rozwiązać ten układ równań ?? bo nie chce mi coś wyjść;/ Do tego układu też doszedłem ;/ ale cieżko mi sie oblicza nie chce mi wyjść wogule
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
boki i przekątna prostokąta
Rozwiązując układ równań metodą podstawiania otrzymujesz w efekcie:
\(\displaystyle{ 432a_{1}^{2}-34992=0}\)
czyli \(\displaystyle{ a_{1}=9}\) lub \(\displaystyle{ a_{1}=-9}\) drugie rozwiązanie odrzucasz, bo długość nie moze być wielkością ujemną. W takim razie r=3 więc boki tego prostokąta mają długość 9 oraz 12 natomiast przekątna 15
\(\displaystyle{ 432a_{1}^{2}-34992=0}\)
czyli \(\displaystyle{ a_{1}=9}\) lub \(\displaystyle{ a_{1}=-9}\) drugie rozwiązanie odrzucasz, bo długość nie moze być wielkością ujemną. W takim razie r=3 więc boki tego prostokąta mają długość 9 oraz 12 natomiast przekątna 15