Witam! Potrzebuję pomocy z zadaniem z planimetrii. Konkretnie to mam podany wynik pola trójkąta równobocznego P= 16. Muszę obliczyć reszte czyli:
a) ile wynosi a
b) ile wynosi b
c)ile wynosi \(\displaystyle{ \alpha}\)
d) ile wynosi \(\displaystyle{ \beta}\)
e) ile wynosi h (wysokosc)
f) obwód
g) ile wynosi c
Proszę o pomoc
Planimetria obliczyc a b c itd z wyniku na pole trójkąta rów
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 15 lut 2011, o 19:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Planimetria obliczyc a b c itd z wyniku na pole trójkąta rów
to ze wzoru na pole wyliczysz bok "a" \(\displaystyle{ P=\frac{a^2 \cdot \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{a \cdot \sqrt{3} }{2}}\) masz "h"
katy maja po 60 stopni, jak to trojkat rownoboczny
Obwod = 3a
\(\displaystyle{ h= \frac{a \cdot \sqrt{3} }{2}}\) masz "h"
katy maja po 60 stopni, jak to trojkat rownoboczny
Obwod = 3a