Czy jest ktos w stanie rozwiazac to zadanie? Bardzo mi jest potrzebne, prosze gdyby ktos mugl to niech napisze rozwiazanie.
Podstawy trapezu maja dlugosc 35cm i 10cm, a dlugosci ramion wynosza 20cm i 15cm. Oblicz pole tego trapezu.
Jakbyscie mogli to dzisiaj bo jutro ma sie rozsadzic moja 4 na polrocze , z gory dziekuje.
Pole trapezu
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
Pole trapezu
\(\displaystyle{ x+y+10=35}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+h^{2}=15^2}\)
\(\displaystyle{ y^{2}+h^{2}=20^2}\)
x i y to fragmenty dolnej, dłuższej podstawy.
Z tamtego układu obliczasz h i podstawiasz do wzoru na pole.
\(\displaystyle{ x^{2}+h^{2}=15^2}\)
\(\displaystyle{ y^{2}+h^{2}=20^2}\)
x i y to fragmenty dolnej, dłuższej podstawy.
Z tamtego układu obliczasz h i podstawiasz do wzoru na pole.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 14 gru 2006, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 17 razy
Pole trapezu
Mozecie mi jeszcze powiedziec jak sie liczy ten przyklad?
(25-x)^2=? jaki jest na to wzor? Cos pamietam ze 25^2 i cos tam i x^2, tylko niewiem co w srodku.
(25-x)^2=? jaki jest na to wzor? Cos pamietam ze 25^2 i cos tam i x^2, tylko niewiem co w srodku.