Długości podstaw trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
speedlink2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 lut 2011, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 50) tys miasto

Długości podstaw trapezu

Post autor: speedlink2 »

Pole trapezu wynosi 54cm2. Wyskośc trapezu wynosi 4 cm.Oblicz długości podstaw jeśli jedna z nich jest dwa razy wieksza od drugiej.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Długości podstaw trapezu

Post autor: florek177 »

zrób rysunek, podstawy oznacz: x, 2x --> wstaw do wzoru na pole i wylicz x.
Kiuui
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 16 mar 2010, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sadffg

Długości podstaw trapezu

Post autor: Kiuui »

\(\displaystyle{ S = \frac{1}{2} 3a \cdot 4 = 54

6a = 54

a = 9

jedna podst. ma 9 a druga 18}\)
ODPOWIEDZ