Prostokąt \(\displaystyle{ ABCD}\), w którym \(\displaystyle{ AB =3 \cdot AD}\) podzielono na trzy kwadraty: \(\displaystyle{ AEFD}\), \(\displaystyle{ EGHF}\) oraz \(\displaystyle{ GBCH}\). Wykazać, że \(\displaystyle{ \sphericalangle AED + \sphericalangle AGD + \sphericalangle ABD = \frac{ \pi }{2}}\)
EDIT: Udało mi się zrobić zadanie trygonometrycznie. Prosiłbym o pomoc w syntetycznym rozwiązaniu.
Wykaż, że kąty sumują się do 90.
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
Wykaż, że kąty sumują się do 90.
Nie umiem tego tu rysować wiec podam wskazowke tylko
\(\displaystyle{ \sphericalangle EDG = \sphericalangle ABD}\)
oraz
\(\displaystyle{ \sphericalangle AED + \sphericalangle AGD + \sphericalangle ABD = \sphericalangle ADE + \sphericalangle EDG + \sphericalangle GDF = \frac{ \pi }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle EDG = \sphericalangle ABD}\)
oraz
\(\displaystyle{ \sphericalangle AED + \sphericalangle AGD + \sphericalangle ABD = \sphericalangle ADE + \sphericalangle EDG + \sphericalangle GDF = \frac{ \pi }{2}}\)