Z drutu o długości 8dm wykonano prostokątną....

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
rolnik41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 241 razy
Pomógł: 4 razy

Z drutu o długości 8dm wykonano prostokątną....

Post autor: rolnik41 »

...ramkę. Oblicz wymiary ramki tak, aby pole obszaru ograniczonego tą ramką było największe.

Za jeden bok przyjmuje x a za drugi y. Suma podwojonych boków jest równa 8. Czyli:
\(\displaystyle{ 2x+2y=8}\)
\(\displaystyle{ y=4-x}\)
\(\displaystyle{ P(x)=-x ^{2}+4}\)
\(\displaystyle{ q=4}\)(czyli pole prostokąta) dla \(\displaystyle{ p=0}\)(czyli zmienna x boku prostokąta) Co jest bzdurą bo p musi być większe od zera.

Gdzie mam błąd?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Z drutu o długości 8dm wykonano prostokątną....

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ P=x(4-x)=-x^2+4x}\)
rolnik41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 241 razy
Pomógł: 4 razy

Z drutu o długości 8dm wykonano prostokątną....

Post autor: rolnik41 »

:D:D chyba już za długo siedzę na tymi zadaniami...
ODPOWIEDZ