skala podobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 139
- Rejestracja: 15 maja 2009, o 15:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 108 razy
skala podobieństwa
Z jednakowych kafelków w kształcie trapezu ułożono fragment posadzki który ma kształt trapezu podobnego do każdego z kafelków (zob. rysunek). Jaka jest skala podobieństwa kafelka do ułożonej figury?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
skala podobieństwa
\(\displaystyle{ \frac{P_{kafelka}}{P_{podsadzki}} = \frac{P_{kafelka}}{16 \cdot P_{kafelka}}= \frac{1}{16}}\)
skala podobieństwa=\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{1}{16} } = \frac{1}{4}}\)
skala podobieństwa=\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{1}{16} } = \frac{1}{4}}\)