Pola figur podobnych 2

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Neosha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 15 maja 2009, o 15:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 108 razy

Pola figur podobnych 2

Post autor: Neosha »




c) Jaka jest skala podobieństwa figury F6 do figury F5?
Jaką długość ma odcinek x?
d) Jaka jest skala podobieństwa figury F7 do figury F8?
Jaką długość ma odcinek y?
Awatar użytkownika
aniu_ta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 667
Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 92 razy

Pola figur podobnych 2

Post autor: aniu_ta »

c) \(\displaystyle{ k= \frac{2}{3}}\) \(\displaystyle{ x=6}\)

d) \(\displaystyle{ k= \frac{2}{3}}\) \(\displaystyle{ y=16}\)
ODPOWIEDZ