Witam.
W załączniku są rysunki.
a) Jaka jest skala podobieństwa figury F1 do figury F2?
Jaki jest stosunek pola figury F1 do pola figury F2?
Jakie pole ma figura F1, jeśli figura F2 ma pole 25?
b)Jaka jest skala podobieństwa figury F4 do figury F3?
Jaki jest stosunek pola figury F4 do pola figury F3?
Jakie pole ma figura F4, jeśli figura F3 ma pole 200?
Pola figur podobnych
-
- Użytkownik
- Posty: 388
- Rejestracja: 14 lis 2010, o 19:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 40 razy
Pola figur podobnych
Skala podobieństwa to proporcja długości tych samych odcinków (w przypadku figur 1 i 2 to ich "szerokość"). Stosunek pól jest równy kwadratowi skali prawdopodobieństwa.
a) skala \(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\), stosunek pól: \(\displaystyle{ \frac{16}{25}}\)
\(\displaystyle{ P_{F1}=\frac{16}{25}\cdot P_{F2}=\frac{16}{25}\cdot 25=16}\)
b) skala \(\displaystyle{ \frac{9}{26-8-8}=\frac{9}{10}}\), stosunek pól: \(\displaystyle{ \frac{81}{100}}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{F4}}{P_{F3}}=\frac{81}{100}}\), czyli
\(\displaystyle{ 100\cdot P_{F4}=P_{F3}\cdot 81}\)
\(\displaystyle{ P_{F4}=\frac{P_{F3}\cdot 81}{100}=\frac{200\cdot 81}{100}=162}\)
a) skala \(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\), stosunek pól: \(\displaystyle{ \frac{16}{25}}\)
\(\displaystyle{ P_{F1}=\frac{16}{25}\cdot P_{F2}=\frac{16}{25}\cdot 25=16}\)
b) skala \(\displaystyle{ \frac{9}{26-8-8}=\frac{9}{10}}\), stosunek pól: \(\displaystyle{ \frac{81}{100}}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{F4}}{P_{F3}}=\frac{81}{100}}\), czyli
\(\displaystyle{ 100\cdot P_{F4}=P_{F3}\cdot 81}\)
\(\displaystyle{ P_{F4}=\frac{P_{F3}\cdot 81}{100}=\frac{200\cdot 81}{100}=162}\)