wypukły sześciokąt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

wypukły sześciokąt

Post autor: darek20 »

W wypukłym sześciokącie \(\displaystyle{ A B C D E F}\) mamy, \(\displaystyle{ AD=BC+EF, BE=AF+CD, CF=AB+DE.}\)

Pokaż że \(\displaystyle{ \frac{AB}{DE}=\frac{CD}{AF}=\frac{EF}{BC}.}\)
ODPOWIEDZ