Mam takie zadanie:
Oblicz pole trapezu wiedząc że długości podstaw wynoszą 35 i 10 cm, a ramiona 15 i 20 cm.
Podzieliłam i przeniosłam
Lady Tilly
Zadanie o trapezie
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Zadanie o trapezie
Wysokość trapezu wynosi h=12 więc mozesz zastosować wzór na pole:
\(\displaystyle{ P=\frac{(a+b)h}{2}=270}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{(a+b)h}{2}=270}\)
Zadanie o trapezie
ale skąd wiadomo że h=12 jak do to obliczyć?
[ Dodano: 12 Grudzień 2006, 13:54 ]
Wzór znam, tylko nie wiem jak obliczyć i dojść do tego że h=12...
[ Dodano: 12 Grudzień 2006, 13:54 ]
Wzór znam, tylko nie wiem jak obliczyć i dojść do tego że h=12...
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Zadanie o trapezie
Odejmij od dłużej podstawy krótszą podstawę otrzymasz trójkąt o wymiarach a=25 b=20 c=15 korzystasz ze wzoru:
\(\displaystyle{ S=\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\)
\(\displaystyle{ p=\frac{a+b+c}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{30(30-25)(30-20)(30-15)}=150}\)
teraz
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}ah=150}\) h jest wysokością
\(\displaystyle{ 12,5h=150}\)
\(\displaystyle{ S=\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\)
\(\displaystyle{ p=\frac{a+b+c}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{30(30-25)(30-20)(30-15)}=150}\)
teraz
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}ah=150}\) h jest wysokością
\(\displaystyle{ 12,5h=150}\)
Zadanie o trapezie
Mam jeszcze dwa zadanka:
1) Czy w granku o średnicy 24cm zmieszczą się 4 słoiki o średnicy 10cm każdy? Potrzebne obliczenia
2) Czy do tuby o średnicy 15cm zmieszczą się cztery rulony o średnicy 6cm? Obliczenia.
1) Czy w granku o średnicy 24cm zmieszczą się 4 słoiki o średnicy 10cm każdy? Potrzebne obliczenia
2) Czy do tuby o średnicy 15cm zmieszczą się cztery rulony o średnicy 6cm? Obliczenia.