W zeszycie mam pewne zadanie.
Chodzi o obliczenie promienia R okręgu opisanego na trójkącie ABC, uwzględniając dane :
tutaj taki przykład ;
wymiary : |AB| = 17, |BC| = 15, |CA| = 8
Widzę tylko, że zastosowano najpierw twierdzenie cosinusów, z którego obliczono, że jest on równy \(\displaystyle{ \frac{8}{17}}\) i dalej mam zaznaczone, że to jest większe od 0. (nie mogę nawet dojść do tego, w jaki sposób wyszedł taki wynik)
Dalej jest, że sin"a" = \(\displaystyle{ \sqrt{1- \frac{64}{269} } = \frac {15}{17}}\)
Dalsze kroki : \(\displaystyle{ \frac {15}{sin \alpha } = 2R}\)
i
\(\displaystyle{ R = \frac {17}{2}}\)
Mogę prosić o objaśnienie?
Obliczyć promień okręgu na trójkącie ABC - konkretny przykła
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 12 wrz 2010, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żywiec
- Podziękował: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Obliczyć promień okręgu na trójkącie ABC - konkretny przykła
obliczony kąt leży na przeciwko boku BC --> wzór przekształcony \(\displaystyle{ \,\, cos(\alpha) = ....}\),
dalej jedynka trygonometryczna i tw. sinusów.
dalej jedynka trygonometryczna i tw. sinusów.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Obliczyć promień okręgu na trójkącie ABC - konkretny przykła
Z twierdzenia cosinusów
\(\displaystyle{ 15^2=17^2+8^2-2 \cdot 17 \cdot 8 \cdot cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ 225=353-272cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ 272cos\alpha=353-225}\)
\(\displaystyle{ 272cos\alpha=128}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{8}{17}}\)
cosinus jest \(\displaystyle{ >0}\), więc kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem z I ćwiartki
Z jedynki trygonometrycznej liczysz sinus
\(\displaystyle{ 15^2=17^2+8^2-2 \cdot 17 \cdot 8 \cdot cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ 225=353-272cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ 272cos\alpha=353-225}\)
\(\displaystyle{ 272cos\alpha=128}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{8}{17}}\)
cosinus jest \(\displaystyle{ >0}\), więc kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem z I ćwiartki
Z jedynki trygonometrycznej liczysz sinus