Kilka zadań

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Justyna999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 5 gru 2006, o 13:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

Kilka zadań

Post autor: Justyna999 »

Prosze o pomoc w rozwiazaniu kilku zadanek

Zad 1
udowodnij, że suma dlugości środkowych trójkąta jest mniejsza od obwodu i większa od 3/4 obwodu.

Zad2
Kat B trójkąta ABC jest równy 60 stopni. Dwusieczne AD i CE przecinają się w punkcie M. Udowodnij, że MD=ME.

Zad3
udowodnij, ze jeśli środek okręgu wpisanego w czworokąt jest jednocześnie punktem przecięcia jego przekątnych, to czworokat ten jest rombem.

Zad4
Odcinki AB i CD przecinaja sie w punkcie P, przy czym AB=CD i AP=PC. Udowodnij, że na czworokącie ACBD mozna opisać okrąg.

Zad5
Udowodnij, że jeśli w trójkacie środkowa i dwusieczna pokrywaja się, to trójkąt jest równoramienny.

Zad 6
Udowaodnij, że rzuty prostokątne dowolnego punktu okręgu na proste zawierające boki trójkąta wpisanego w ten okrąg sa współliniowe.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Kilka zadań

Post autor: Lady Tilly »

w zadaniu 5 wydaje mi się, że należałoby skorzystać z twierdzenia sinusów.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Kilka zadań

Post autor: florek177 »

4.
Dalej wynika, że CB = AD i PB = PD i wyjdzie z tego trapez równoramienny ( AP = PC --> trójkąt równoramienny oparty na jednej z podstaw trapezu. AB = CD --> przekątne trapezu).
ODPOWIEDZ