odległość między cięciwami

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
pajak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 lis 2010, o 22:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 3 razy

odległość między cięciwami

Post autor: pajak »

W kole o promieniu 25cm po tej samej stronie środka poprowadzono dwie równoległe cięciwy o długościach 14cm i 48 cm. Oblicz odległość między tymi cięciwami.
Awatar użytkownika
aniu_ta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 667
Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 92 razy

odległość między cięciwami

Post autor: aniu_ta »

Musisz ułożyć dwa równania do tw. Pitagorasa. Nazwijmy cięciwy \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\), promień okręgu to \(\displaystyle{ r}\).

\(\displaystyle{ a ^{2}+( \frac{1}{2} p) ^{2} =r ^{2}}\)

\(\displaystyle{ b ^{2}+( \frac{1}{2} q) ^{2} =r ^{2}}\)

\(\displaystyle{ a-b=?}\)
ODPOWIEDZ