Romb opisany

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
mateusz3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 18 wrz 2006, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 29 razy

Romb opisany

Post autor: mateusz3 »

Oblicz pole rombu o kącie o mierze \(\displaystyle{ \alpha}\), wiedząc, że romb ten jest opisany na okręgu o promieniu r.
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Romb opisany

Post autor: Calasilyar »

\(\displaystyle{ h=2r\\
sin{\alpha}=\frac{h}{d}\\
P=dh\\
P=\frac{2r}{sin{\alpha}}}\)


tak by to dla mnie wyglądało...
ODPOWIEDZ