trapez w ukł. wsp.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
muller
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 206
Rejestracja: 8 gru 2006, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 85 razy
Pomógł: 6 razy

trapez w ukł. wsp.

Post autor: muller »

Punkty A=(7,1) i B=(1,3) są przeciwległymi wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD. prosta l o równaniu y=x jest osią symetrii tego trapezu. oblicz pole tego trapezu. Napisz równanie okręgu opisanego na tym trapezie.
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

trapez w ukł. wsp.

Post autor: greey10 »

odbijamy punkty symetrycznie wzgledy prostej l i mamy ze pozostale 2 wierzcholki maja wspolrzedne C(3;1) d(1;7). z tad bez trudu obliczysz pole a jesli chodzi o ten okrad to hmm cos mi tam swita jakis wzor na znalezienie rownanie okregu ktory zawiera jakies 3 dane pnkt ale go nie pamietam sry
ODPOWIEDZ