wysokość równoległoboku
wysokość równoległoboku
znajdź wysokość równoległoboku, którego boki mają długość 7cm i 10cm, a kąt ostry ma miarę 70 stopni.
Ostatnio zmieniony 4 lut 2011, o 12:45 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm Poprawa wiadomości.
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm Poprawa wiadomości.
- akw
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 57 razy
wysokość równoległoboku
Narysuj sobie ten równoległobok i wysokość do dłuższego boku. Z funkcji trygonometrycznych wiemy, że:
\(\displaystyle{ \frac{h}{7}=sin70^o \Leftrightarrow h=7 \cdot sin 70^o}\)
Nie wiem czy dobrze przepisałeś ale równoległobok ma cztery wysokości z czego te które są równoległe są równych długości. Tak więc szukamy dwóch długości. Jeżeli mamy znaleźć również długość drugiej wysokości to możemy policzyć ją w analogiczny sposób korzystając z funkcji trygonometrycznych.
\(\displaystyle{ \frac{h}{7}=sin70^o \Leftrightarrow h=7 \cdot sin 70^o}\)
Nie wiem czy dobrze przepisałeś ale równoległobok ma cztery wysokości z czego te które są równoległe są równych długości. Tak więc szukamy dwóch długości. Jeżeli mamy znaleźć również długość drugiej wysokości to możemy policzyć ją w analogiczny sposób korzystając z funkcji trygonometrycznych.