Oblicz długość odcinka uwzględniając dane na rysunku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
perfect
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 14 paź 2007, o 10:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: NS

Oblicz długość odcinka uwzględniając dane na rysunku

Post autor: perfect »

Mam dziwny problem z zadaniem, wydawałoby się trywialnym.

Otóż nie mogę zrozumieć jakiej właściwośći użyli autorzy do rozwiązania tego zadania:



AB=12
AP=8
PC=5
PD=x

Sam rozwiązując zadanie użyłem trójkątów podobnych APC i BPD, jednak mój wynik jest błędny i niezgodny ze wskazówką.

Mógłby ktoś mnie oświecić co w tym przypadku trzeba wykorzystać?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz długość odcinka uwzględniając dane na rysunku

Post autor: piasek101 »

Z twierdzenia o siecznych.

Z Pitagorasa też pójdzie - ale trochę dłużej.
ODPOWIEDZ