1)Oblicz miary kątów rombu wiedząc ze symetralna boku rombu zawiera jego wysokość.
2)Oblicz miary kątów równoległoboku w którym miara jednego z dwóch kolejnych kątów jest o 38stopni. większa od miary drugiego kąta.
z góry dziekuje za pomoc
Klika zadań:,romb, równoległobok.Obliczanie miar ich ką
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Klika zadań:,romb, równoległobok.Obliczanie miar ich ką
1)
Symetralna dzieli bok na dwie równe części, zatem powstaje trójkat prostokątny: a/2, a, h.
W trójkacie prostokątnym, w którym przeciwprostokątna jest 2 razy dłuższa od przyprostokątnej, kąt pryległy do a/2 ma 60°.
Zatem kąty w rombie mają miary: 60°, 120°, 60°, 120°
[ Dodano: 10 Grudzień 2006, 20:41 ]
α+α+38°=180°
2α=142°
α=71°
Szukane kąty to: 71°, 109°, 71°, 109°
Symetralna dzieli bok na dwie równe części, zatem powstaje trójkat prostokątny: a/2, a, h.
W trójkacie prostokątnym, w którym przeciwprostokątna jest 2 razy dłuższa od przyprostokątnej, kąt pryległy do a/2 ma 60°.
Zatem kąty w rombie mają miary: 60°, 120°, 60°, 120°
[ Dodano: 10 Grudzień 2006, 20:41 ]
α+α+38°=180°
2α=142°
α=71°
Szukane kąty to: 71°, 109°, 71°, 109°
Klika zadań:,romb, równoległobok.Obliczanie miar ich ką
okej dziękuje za jedno rozwiązanie ale co z drugim help
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Klika zadań:,romb, równoległobok.Obliczanie miar ich ką
\(\displaystyle{ \alpha+\beta=180^{o}}\)
\(\displaystyle{ \alpha=\beta+38^{o}}\)
\(\displaystyle{ 2\beta=142^{o}}\)
\(\displaystyle{ \beta=71^{o}}\)
\(\displaystyle{ \alpha=109^{o}}\)
\(\displaystyle{ \alpha=\beta+38^{o}}\)
\(\displaystyle{ 2\beta=142^{o}}\)
\(\displaystyle{ \beta=71^{o}}\)
\(\displaystyle{ \alpha=109^{o}}\)