(3 zadania) Oblicz obwody trapezów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
aXe

(3 zadania) Oblicz obwody trapezów

Post autor: aXe »

pomozecie mi rozwiazac kilka zadan ??

1 oblicz obwód trapezu protokątnego o podstawach długości 12 i 10 cm i wysokosci 4 cm.

2 ramiona trapezu równoramiennego sa nachylone do podstawy pod katem 60 stopni i maja dlugosc 10 cm. jedna z podsaw jest dwa razy dluzsza od drugiej. Oblicz obwód tego trapezu

3 w trapezie katy przy dłuzszej podstrawie maja miary 30 stopni i 45 stopni. Dłuzsza podstawa ma długość 16 cm a wysokosc trapezu jest rowna 3. Jaki obwód ma ten trapez ??
Angelika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 18 lis 2004, o 13:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gabin

(3 zadania) Oblicz obwody trapezów

Post autor: Angelika »

zad.1 Korzystam z tw Pitagorasa 4^2 + 2^2 = x^2 ,
zatem x = pierwiastekz (20)
Ob=4+12+10+2pier(5) =..
Zad.2. Jak narysujesz trapez i poprowadzisz odp. wyskosci to będzie wydac, że podstawa dolna, to 1/2x, x, 1/2x (odcinki na które jest podzielona), a potem
z cos60=(1/2*x)/10, cos60=1/2
1/2=1/20*x to x=10
zatem obwód wynosi Ob= 10 +10+10+20
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

(3 zadania) Oblicz obwody trapezów

Post autor: Zlodiej »

3)
Narysuj i poprowadz z wierzchołków przy krótszej podstawie wysokości ...
Zauważ ze otrzymałeś trójkąty których boki możesz obliczyc z własności trójkątów 90 45 45 i 90 60 30.
ODPOWIEDZ