1.
W okręgu o środku O poprowadzono dwie cięciwy AB i CD, ktore przecinają się w punkcie K. Wykaż, że trojkąty AKC i BKD są podobne.
2.
Do trójkąta prostokątnego ABC, w którym przyprostokątne mają mają długości |AC|=5 i |BC|=5 sqrt{3} , dorysowano trojkąt równoboczny ADB. Wykaż, że trójkąt BCD jest prostokątny.
3.
W trójkącie ABC o bokach długości 5,6,7 poprowadzono wysokość prostopadłą do boku o dł. 6. Wykaż, że wysokość dzieli ten bok na odcinki, których długości różnią się o 4.
Planimetria- 3 zadania na "wykaż, że"
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 30 sty 2011, o 18:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nie wiem
- Podziękował: 1 raz
- cyberciq
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 19 kwie 2010, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 43 razy
Planimetria- 3 zadania na "wykaż, że"
1.cecha podobieństwa kąt-kąt-kąt
2.Możesz policzyć kąty w tym trójkącie, dodając 60+30=90 wychodzi trójkąt prostokątny
3. Układ równań+tw. Pitagorasa
pozdrawiam
2.Możesz policzyć kąty w tym trójkącie, dodając 60+30=90 wychodzi trójkąt prostokątny
3. Układ równań+tw. Pitagorasa
pozdrawiam