Warunek dla trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Warunek dla trójkąta

Post autor: R33 »

Wykaż, że jeśli a, b, c są długościami boków trójkąta, a R, r są długościami promieni okręgów odpowiednio opsianego i wpisanego w trójkąt to spełniony jest waruenk: \(\displaystyle{ \frac{1}{2Rr}=\frac{1}{ab}+\frac{1}{ac}+\frac{1}{bc}}\).

Edit: do kasacji, już zrobiłem.
ODPOWIEDZ