Oblicz dł. podstawy trapezu
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Oblicz dł. podstawy trapezu
Dany jest trapez ABCD, w którym AB||CD. Wyznacz długość podstawy AB trapezu, jeśli wiadomo, że \(\displaystyle{ |CD|=a, |\sphericalangle DAC| = | \sphericalangle ABC | = \alpha, | \sphericalangle AOD|=2 \alpha}\), gdzie O jest punktem przecięcia się prostych BC i AD.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Oblicz dł. podstawy trapezu
\(\displaystyle{ |\sphericalangle ACO|=180^o-3\alpha}\)
\(\displaystyle{ |\sphericalangle ACB|=180^o-|\sphericalangle ACO|=3\alpha}\)
\(\displaystyle{ |\sphericalangle BAC|=180^o=(|\sphericalangle ABC|+|\sphericalangle ACB|)=180^o-(\alpha+3\alpha)=180^o-4\alpha}\)
\(\displaystyle{ |\sphericalangle ACD|=|\sphericalangle BAC|=180^o-4\alpha}\)
\(\displaystyle{ |\sphericalangle ADC|=180^o-(|\sphericalangle ACD|+|\sphericalangle CAD|)=180^o-(180^o-4\alpha+\alpha)=3\alpha}\)
\(\displaystyle{ |\sphericalangle ACB|=180^o-|\sphericalangle ACO|=3\alpha}\)
\(\displaystyle{ |\sphericalangle BAC|=180^o=(|\sphericalangle ABC|+|\sphericalangle ACB|)=180^o-(\alpha+3\alpha)=180^o-4\alpha}\)
\(\displaystyle{ |\sphericalangle ACD|=|\sphericalangle BAC|=180^o-4\alpha}\)
\(\displaystyle{ |\sphericalangle ADC|=180^o-(|\sphericalangle ACD|+|\sphericalangle CAD|)=180^o-(180^o-4\alpha+\alpha)=3\alpha}\)
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Oblicz dł. podstawy trapezu
Skąd wiadomo, że kąt AOC wynosi \(\displaystyle{ 2 \alpha}\)? bo DAC = \(\displaystyle{ \alpha}\) czyli tamten musi mieć taką wartość.nmn pisze:\(\displaystyle{ |\sphericalangle ACO|=180^o-3\alpha}\)
I jak kąt BAC może być równy 180 stopni?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Oblicz dł. podstawy trapezu
A pokażesz mi na rysunku ten kąt?R33 pisze:\(\displaystyle{ | \sphericalangle AOD|=2 \alpha}\)
Tam chyba powinien być AOB
\(\displaystyle{ |\sphericalangle ACD|=|\sphericalangle BAC|=180^o-4\alpha}\)R33 pisze:
I jak kąt BAC może być równy 180 stopni?
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Oblicz dł. podstawy trapezu
No właśnie też myślałem , że błąd w poleceniu. Bo wtedy to by było 180 stopni.-- 30 stycznia 2011, 11:23 --Dalej coś mi nie wychodzi. Może źle rysunek robię: