Odcinek zawarty w dwusiecznej kąta w trójkącie
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Odcinek zawarty w dwusiecznej kąta w trójkącie
W trójkącie ABC dane są długości boków 3 i 4 oraz kat miedzy nimi równy \(\displaystyle{ 60^{\circ}}\). Oblicz długość odcinka zawartego w dwusiecznej danego kata i w danym trójkącie.
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Odcinek zawarty w dwusiecznej kąta w trójkącie
Zrobiłem tak to mi jakieś kosmosy powychodziły przy ukł. warunków
\(\displaystyle{ \begin{cases} H^{2} = x_{1}^{2}+9 - \frac{3}{2}x_{1} \\ x_{1}^{2} = H^{2} + 9 - \frac{3\sqrt{3}}{2} H \end{cases}}\)
Dodam tylko, że:
\(\displaystyle{ H}\) = dł. dwusiecznej
\(\displaystyle{ x_{1}}\) = kawałek 3ciego boku (ten co przedziela go dwusieczna) - przylega do boku o wart. 3
\(\displaystyle{ x}\) = 3ci bok (wyszło mi \(\displaystyle{ \sqrt{13}}\) )
\(\displaystyle{ \begin{cases} H^{2} = x_{1}^{2}+9 - \frac{3}{2}x_{1} \\ x_{1}^{2} = H^{2} + 9 - \frac{3\sqrt{3}}{2} H \end{cases}}\)
Dodam tylko, że:
\(\displaystyle{ H}\) = dł. dwusiecznej
\(\displaystyle{ x_{1}}\) = kawałek 3ciego boku (ten co przedziela go dwusieczna) - przylega do boku o wart. 3
\(\displaystyle{ x}\) = 3ci bok (wyszło mi \(\displaystyle{ \sqrt{13}}\) )
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Odcinek zawarty w dwusiecznej kąta w trójkącie
jaki kosmos, masz złe równania, układasz je dla 2-ch odcinków trzeciego boku \(\displaystyle{ \, x = \sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ x_{1}^{2} = .........}\);
\(\displaystyle{ (x - x_{1})^{2} = .........}\);
; długość dwusiecznej: \(\displaystyle{ \,\, \frac{12 \, \sqrt{3}}{7}}\)
\(\displaystyle{ x_{1}^{2} = .........}\);
\(\displaystyle{ (x - x_{1})^{2} = .........}\);
; długość dwusiecznej: \(\displaystyle{ \,\, \frac{12 \, \sqrt{3}}{7}}\)
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Odcinek zawarty w dwusiecznej kąta w trójkącie
Czyli równania mają wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}^{2} = H^{2}+9- \frac{18 \sqrt{3}}{2} H \\ (x-x_{1})^{2} = H^{2} + 16 - 4 \sqrt{3}H \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}^{2} = H^{2}+9- \frac{18 \sqrt{3}}{2} H \\ (x-x_{1})^{2} = H^{2} + 16 - 4 \sqrt{3}H \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 29 sty 2011, o 22:30 przez R33, łącznie zmieniany 1 raz.