Dwa boki trójkąta ABC mają długość 1 i 4, a jego pole jest równe 1, 2. Wyznacz długość trzeciego boku tego trójkąta, jeśli wiadomo, że kąt między danymi bokami trójkąta jest rozwarty.
\(\displaystyle{ 1,2 = \frac{1}{2} \cdot 1 \cdot 4 \cdot sin \alpha \\ sin \alpha = 0,6 \\ cos \alpha = -0,8}\). Dalej nie wiem jak policzyć ten trzeci bok.
Wyznaczenie trzeciego boku trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 20 lip 2010, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Imielin
- Pomógł: 7 razy
Wyznaczenie trzeciego boku trójkąta
Mając dany już kąt, z twierdzenia cosinusów.
@edit
x- szukany bok
\(\displaystyle{ x^{2}=1+4-2*2*1*(-0,8)}\)
\(\displaystyle{ x^2=8,2}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{8,2}}\)
@edit
x- szukany bok
\(\displaystyle{ x^{2}=1+4-2*2*1*(-0,8)}\)
\(\displaystyle{ x^2=8,2}\)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{8,2}}\)
Ostatnio zmieniony 29 sty 2011, o 12:43 przez Marian517, łącznie zmieniany 1 raz.