jak rozwiązac układ równań

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
85042609802
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 3 lis 2009, o 19:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: płock
Podziękował: 3 razy

jak rozwiązac układ równań

Post autor: 85042609802 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} ax=18\\ \frac{a(2a-x)}{2}=27 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 28 sty 2011, o 11:46 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne zapisuj w klamrach [latex] [/latex].
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

jak rozwiązac układ równań

Post autor: piasek101 »

Ustalić co zachodzi dla x = 0 a potem z pierwszego masz \(\displaystyle{ a=\frac{18}{x}}\) i wstawiasz do drugiego.
ODPOWIEDZ