Stosunek pól trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
vip100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 12:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z-ów
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Stosunek pól trójkąta

Post autor: vip100 »

W trójkącie równoramiennym kąt przy wierzchołku ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\) . Prosta przechodząca przez wierzchołek podstawy i nachylona do niej pod kątem o mierze \(\displaystyle{ \beta}\) , dzieli ten trójkąt na dwie części. Jaki jest stosunek pól obu tych części? Obliczyć ten stosunek, gdy długość obwodu trójkąta jest \(\displaystyle{ \frac{8}{3}}\) razy większa niż długość jego ramienia.


Ja doszedłem do wyniku:

\(\displaystyle{ \frac{2\sin \beta}{3 \cos (\frac{\alpha}{2} + \beta)}}\)
Awatar użytkownika
sebnorth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Pomógł: 201 razy

Stosunek pól trójkąta

Post autor: sebnorth »

Też mi tak wyszło.
ODPOWIEDZ