oblicz długość drugiej podstawy tego trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 19:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: płock
- Podziękował: 3 razy
oblicz długość drugiej podstawy tego trapezu
w trapezie równoramiennym jedna z podstaw ma długość 8cm, ramię 5cm, a przekątna 11cm.oblicz długość drugiej podstawy tego trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 20 lip 2010, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Imielin
- Pomógł: 7 razy
oblicz długość drugiej podstawy tego trapezu
Prowadzimy wysokość trapezu z jednego z wierzchołków. Otrzymujemy 2 trójkąty prostokątne.
a-długość drugiej podstawy
x- długość jednej z przyprostokątnej jednego z trójkątów
\(\displaystyle{ x= \frac{8-a}{2}}\)
I z twierdzenia Pitagorasa dla otrzymanych trójkątów rozwiązujemy układ i wracamy do podstawienia.
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^{2}+h^{2}=25 \\ (8-x)^{2}+h^{2}=121 \end{cases}}\)
a-długość drugiej podstawy
x- długość jednej z przyprostokątnej jednego z trójkątów
\(\displaystyle{ x= \frac{8-a}{2}}\)
I z twierdzenia Pitagorasa dla otrzymanych trójkątów rozwiązujemy układ i wracamy do podstawienia.
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^{2}+h^{2}=25 \\ (8-x)^{2}+h^{2}=121 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 19:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: płock
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
oblicz długość drugiej podstawy tego trapezu
z pierwszego wyznacz \(\displaystyle{ h^{2} \,\,}\) ; podstaw do drugiego --> wylicz \(\displaystyle{ x \,\,}\) --> podstaw do wzoru z \(\displaystyle{ a \,\,}\) --> przekształć wzór i policz co trzeba.
PS. przestań zakładać nowe posty do tego samego tematu, bo dostaniesz BANA.
PS. przestań zakładać nowe posty do tego samego tematu, bo dostaniesz BANA.