oblicz obwód tego prostokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 19:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: płock
- Podziękował: 3 razy
oblicz obwód tego prostokąta
przekątna prostokąta ma długość 6cm i tworzy z jego bokiem kąt 60stopni.oblicz obwód tego prostokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
oblicz obwód tego prostokąta
\(\displaystyle{ cos60^o = \frac{a}{d}\\
\frac{1}{2}=\frac{a}{6}\\
a=3}\)
\(\displaystyle{ b=\sqrt{d^2 - a^2} = \sqrt{27} = 3\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Ob = 2a+2b = 6+6\sqrt{3} = 6(1+\sqrt{3}) \ cm}\)
\frac{1}{2}=\frac{a}{6}\\
a=3}\)
\(\displaystyle{ b=\sqrt{d^2 - a^2} = \sqrt{27} = 3\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Ob = 2a+2b = 6+6\sqrt{3} = 6(1+\sqrt{3}) \ cm}\)