równoległobok i 4 koła

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

równoległobok i 4 koła

Post autor: darek20 »

Niech \(\displaystyle{ ABCD}\) będzie równoległobokiem o bokach \(\displaystyle{ AB=a, AD=1}\), oraz \(\displaystyle{ \angle BAD=\alpha}\). Trójkąt \(\displaystyle{ ABD}\) jest ostrokątny. Pokaż ze cztery koła o promieniu 1 i srodkach w punktach \(\displaystyle{ A, B, C, D}\) pokryją ten równoległobok wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ a \leq \cos{\alpha}+\sqrt{3} \sin{\alpha}}\)
ODPOWIEDZ