Trójkąt prostokątny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Alessio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 26 sty 2011, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Trójkąt prostokątny

Post autor: Alessio »

Czy ktoś ma pomysł jak rozwiązać tego typu zadanie:

Przez wierzchołek kąta prostego C trójkąta prostokątnego ABC poprowadzono prostą styczną do okręgu opisanego na tym trójkącie. Wiedząc, że odległości wierzchołków A i B od tej prostej wynoszą odpowiednio m i n wykazać, że: \(\displaystyle{ \left|BC\right|= \sqrt{n(m+n)}}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Trójkąt prostokątny

Post autor: anna_ »

AU
AU
5a4b5ba7a87ad437m.png (14.11 KiB) Przejrzano 79 razy
[/url]

Z podobieństwa trójkątów CBF i EAC
\(\displaystyle{ \frac{n}{x} = \frac{x}{m}}\)
\(\displaystyle{ x^2=nm}\)

Z Pitagorasa dla trójkąta CBF
\(\displaystyle{ b^2=n^2+x^2}\)
\(\displaystyle{ b^2=n^2+nm}\)
Alessio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 26 sty 2011, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Trójkąt prostokątny

Post autor: Alessio »

A skąd wiadomo, że EC i FC są sobie równe = x ?
Czy trójkąt ABC nie musiałby być równoramienny aby EC=FC=x ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Trójkąt prostokątny

Post autor: anna_ »

EABF to trapez.
Odcinki EA, CD i FB są do siebie równoległe.
Punkt D to środek boku AB, więc punkt C musi być środkiem boku EF.
Alessio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 26 sty 2011, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Trójkąt prostokątny

Post autor: Alessio »

Teraz czuję Dziękuję
ODPOWIEDZ