Bok rombu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
megi91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 sty 2011, o 13:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 3 razy

Bok rombu

Post autor: megi91 »

Hej, proszę o pomoc w tym zadaniu. Z góry dziękuję!

Przekątne rombu pozostają w stosunku 2 : 3, a jego pole wynosi 12. Bok rombu ma długość?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Bok rombu

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ 2x,3x}\) - przekątne rombu

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{2x \cdot 3x}{2} =12 \\ (\frac{2x}{2})^2+( \frac{3x}{2} )^2=a^2 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ