Okręgi styczne i rozłączne.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
MisiekW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 sty 2011, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk/Tylicz
Podziękował: 1 raz

Okręgi styczne i rozłączne.

Post autor: MisiekW »

1. Okręgi o środkach w punkcie A i w punkcie B i promieniach odpowiednio r=7 i R=8 są rozłączne, a |AB| = 18. Jaki promień ma najmniejszy styczny do obu tych okręgów okrąg?
2. Środki okręgów o promieniach r i R są odległe od siebie o 20cm. W którym przypadku okręgi nie są rozłączne?
a. r=1,3 cm, R=13,7 cm
b. r = 23,5 cm, R = 2,2 cm
c. r = 0,(6) cm, R=21cm
d. r = 24,(3) cm, R=1 dm.

Nie wiem, jak się za to zabrać, byłem ostatnio chory.
Awatar użytkownika
cyberciq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 19 kwie 2010, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 43 razy

Okręgi styczne i rozłączne.

Post autor: cyberciq »

Popatrz sobie na wzory opisujące wzajemne położenie dwóch okręgów.

pozdrawiam
MisiekW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 sty 2011, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk/Tylicz
Podziękował: 1 raz

Okręgi styczne i rozłączne.

Post autor: MisiekW »

Już to zrobiłem, ale nie za bardzo umiem zastosować.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Okręgi styczne i rozłączne.

Post autor: piasek101 »

2) To narysuj.
ODPOWIEDZ