Trójkąt prostokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 14 maja 2008, o 13:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kutno
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 2 razy
Trójkąt prostokątny
Znaleźć boki trójkąta prostokątnego, wiedząc że jego obwód wynosi \(\displaystyle{ 12}\), zaś wysokość poprowadzona do przeciwprostokatnej jest równa \(\displaystyle{ \frac{12}{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 201
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 14:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 24 razy
Trójkąt prostokątny
Próbowałaś rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a^2 + b^2=c^2\\ \frac{1}{2}ab = \frac{1}{2} \cdot \frac{12}{5} \cdot c \\a+b+c=12 \end{array}}\)
?
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a^2 + b^2=c^2\\ \frac{1}{2}ab = \frac{1}{2} \cdot \frac{12}{5} \cdot c \\a+b+c=12 \end{array}}\)
?