wysokość trójkąta i miara kąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
sławek1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 20:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

wysokość trójkąta i miara kąta

Post autor: sławek1988 »

mam trójkąt o bokach;\(\displaystyle{ 2\sqrt{3} ,3-\sqrt{3}, 3\sqrt{2}}\) i teraz musze policzyć miare największego kąta i długość wysokośći poprowadzonej z wierzchołka tego kąta,
panterman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 9 paź 2005, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 16 razy

wysokość trójkąta i miara kąta

Post autor: panterman »

Oblicz pole z wzoru herona
Teraz liczysz wszystkie wysokosci
Im mniejsza wysokosc tym wiekszy kat z ktorego wychodzi
Teraz jak masz najmniejsza wysokosc, to masz najwiekszy kat
Nie wiesz jednak ile on wynosi
Wysokosc podzielila ten kat na 2 czesci
Ale za to masz boki
Licztysz miare tych katow z cosinusa
Kumek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 12 sie 2005, o 21:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 16 razy

wysokość trójkąta i miara kąta

Post autor: Kumek »

mozna troche krocej , ze wzoru na pole P=ah mozna latwo zauwazyc ze wysokosc i podstawa sa odwrotnie proporcjonalne (P - jest stale) czyli na najdluzszy bok -\(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\) opada najkrotsza wysokosc, czyli w wierzcholku z ktorego opada ta wysokosc jest najwiekszy kat. czyli wystarczy teraz zapisac tak tw. cosinusow zeby uzyc cosinusa tego kata, dzieki czemu wyznacyzmy miare kata. dlugosc wysokosci musimy policzyc z pola, tzn musimy obliczyc wielkosc pola i przyrownac do wzoru P=ah , chyba najprosciej bedzie to policzyc ze wzoru P=absin(alfa) gdzie uzyjemy bokow przyleglych do kata ktory wczesniej juz znalezlismy
ODPOWIEDZ