Pole kwadratu i trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 17 sty 2011, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Turek
- Podziękował: 8 razy
Pole kwadratu i trójkąta
Zadanie 1.
Dany jest kwadrat ABCD o boku dł. a. Na bokach kwadratu obrano punkty K, L, M, N tak, że AK=BL=CM=DN= \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)a. Poprowadzono odcinki AL, BM, CN, i DK. Oblicz pole czworokąta ograniczonego tymi odcinkami.
Zadanie 2.
W trójkącie prostokątnym wysokość opuszczona z wierzchołka kąta prostego ma dł. 1, a przyprostokątna dł. 2. Oblicz pole trójkąta
Dany jest kwadrat ABCD o boku dł. a. Na bokach kwadratu obrano punkty K, L, M, N tak, że AK=BL=CM=DN= \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)a. Poprowadzono odcinki AL, BM, CN, i DK. Oblicz pole czworokąta ograniczonego tymi odcinkami.
Zadanie 2.
W trójkącie prostokątnym wysokość opuszczona z wierzchołka kąta prostego ma dł. 1, a przyprostokątna dł. 2. Oblicz pole trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Pole kwadratu i trójkąta
Zrób rysunki do obu zadań i wtedy wszystko widać.
W pierwszym ten mały czworokąt to pole kwadratu minus pole 4 trójkątów prostokątnych o bokach \(\displaystyle{ \frac{1}{4}a; \ \frac{3}{4}a}\).
W drugim skorzystaj z podobieństwa trójkątów - wysokość dzieli duży trójkąt na 2 mniejsze, w tym najmniejszym znane są wszystkie boki i porównujesz go z tym większym, w którym jest znany 1 bok o długości \(\displaystyle{ 1}\).
W pierwszym ten mały czworokąt to pole kwadratu minus pole 4 trójkątów prostokątnych o bokach \(\displaystyle{ \frac{1}{4}a; \ \frac{3}{4}a}\).
W drugim skorzystaj z podobieństwa trójkątów - wysokość dzieli duży trójkąt na 2 mniejsze, w tym najmniejszym znane są wszystkie boki i porównujesz go z tym większym, w którym jest znany 1 bok o długości \(\displaystyle{ 1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 17 sty 2011, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Turek
- Podziękował: 8 razy
Pole kwadratu i trójkąta
Nie zgadza się - podstawa tych trójkątów nie może mieć dł. \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)a.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Pole kwadratu i trójkąta
Sorry, źle spojrzałam, jakby ten bok przecinał jeden taki trójkąt pod kątem prostym, to można by go podzielić na trójkąt i prostokąt, i wtedy byłoby pole \(\displaystyle{ \frac{3}{4}a \cdot \frac{1}{4}a}\), ale tak nie jest.
Może zaraz coś wymyślę.
Może zaraz coś wymyślę.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 17 sty 2011, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Turek
- Podziękował: 8 razy
Pole kwadratu i trójkąta
Sam sposób rozwiązania nie jest problemem, pomysł mam, ale wychodzą mi strasznie dziwne liczby (np. \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{18396}}\))
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 17 sty 2011, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Turek
- Podziękował: 8 razy
Pole kwadratu i trójkąta
Można prosić trochę dokładniej? Nnie miałem jeszcze podobieństwa omawianego, a z gimnazjum niezbyt wiele pamiętam...
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Pole kwadratu i trójkąta
Z tego co widzę to można to podzielić na 2 równoległoboki i 2 trójkąty - pole równoległoboku łatwo policzyć, nad polem trójkąta trzeba trochę posiedzieć, ale faktycznie trzeba pokombinować z podobieństwa.
Fajne zadanie...
Fajne zadanie...
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Pole kwadratu i trójkąta
Rysunek - na nim dwa kwadraty (duży i mały).
I od groma trójkatów - ważne te cztery jednakowe (jeden z nich to np AKD); oraz 4 malutkie ,,na rogach".
Małe są podobne do większych - skala do wyznaczenia - pole zmienia się z kwadratem skali.
Szukane - od całego odjąć cztery duże i dodać cztery małe.
Ps. Raczej kiedyś tu to robiłem - nie wiem czy tym sposobem.
I od groma trójkatów - ważne te cztery jednakowe (jeden z nich to np AKD); oraz 4 malutkie ,,na rogach".
Małe są podobne do większych - skala do wyznaczenia - pole zmienia się z kwadratem skali.
Szukane - od całego odjąć cztery duże i dodać cztery małe.
Ps. Raczej kiedyś tu to robiłem - nie wiem czy tym sposobem.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 17 sty 2011, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Turek
- Podziękował: 8 razy