Stosunek długości boków [zadanie]

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
bleze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 10 paź 2006, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Stosunek długości boków [zadanie]

Post autor: bleze »

Dany jest trójkąt w którym AB=10cm, BC=20cm, AC=25cm. Na boku AB odmierzamy odcinek AD o długości 6cm, a następnie prowadzimy prostą DE równloegłą do boku BC. Oblicz długość odcinka DE oraz stosunek AC : AE.
Nie wiem dlaczego ale za każdym razem wychodzi mi że długość odcinka DE jest równa 8cm. W kluczu odpowiedzi jest podane-12cm.

Z treści wynika że powstały trójkąt w trójkącie jest podobny. Długość podstawy trójkąta wynosi 4 cm a drugiego trójkąta - 10cm. Potem ułożyłem proporcje ze stosunkami boków 4cm do 10 cm jest równe x do 20 cm, gdzie x to długość boku DE. I z tej proporcji wychodzi że x=8, dlaczego ma być 12cm? Czy źle ułożyłem proporcje?
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Stosunek długości boków [zadanie]

Post autor: Lady Tilly »

Korzystasz z twierdzenia Talesa:
\(\displaystyle{ \frac{AD}{AB}=\frac{ED}{BC}}\) czyli \(\displaystyle{ \frac{6}{10}=\frac{x}{20}}\) czyli \(\displaystyle{ 10x=120}\) więc \(\displaystyle{ x=12}\)
ODPOWIEDZ