Przekątne w równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 17 sty 2011, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Turek
- Podziękował: 8 razy
Przekątne w równoległoboku
Zadanie na jutro, więc proszę o w miarę szybką pomoc:
Udowodnij, że przekątne dzielą równoległobok na 4 trójkąty o równych polach.
Udowodnij, że przekątne dzielą równoległobok na 4 trójkąty o równych polach.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Przekątne w równoległoboku
- Przekątne dzielą się na połowy
- Wzór na pole trójkąta z wykorzystaniem kątów miedzy bokami (tu kąt miedzy przekątnymi - informacje na temat kątów wierzchołkowych i przyległych)
- Zależność miedzy sinusami katów dopełniających się do 180 stopni
Zbierz to razem do kupy i masz udowodnione
- Wzór na pole trójkąta z wykorzystaniem kątów miedzy bokami (tu kąt miedzy przekątnymi - informacje na temat kątów wierzchołkowych i przyległych)
- Zależność miedzy sinusami katów dopełniających się do 180 stopni
Zbierz to razem do kupy i masz udowodnione
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 17 sty 2011, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Turek
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 17 sty 2011, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Turek
- Podziękował: 8 razy
Przekątne w równoległoboku
A można prosić o trochę dokładniejszą instrukcję? Bo jakoś nie widzę tego sposobu, a próbowałem.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Przekątne w równoległoboku
aaaa...to trzeba było zaznaczyć w poście...
1. najpierw udowodnij że jedna przekątna (każda z osobna) dzieli równoległobok na 2 trójkąty o równych polach -> identyczność wysokości i podstaw w każdym trójkącie
2. podziel równoległobok na cztery pola i oznacz jako \(\displaystyle{ P_1 ,P_2, P_3 ,P_4}\)i teraz zastosuj to do tych dwóch podziałów z punktu 1.
\(\displaystyle{ P_1+P_2=P_3+P_4 \\
P_1+P_3=P_2+P_4}\)
a do tego one parami są podobne do siebie (naprzemiennie - kąty wierzchołkowe etc.)
1. najpierw udowodnij że jedna przekątna (każda z osobna) dzieli równoległobok na 2 trójkąty o równych polach -> identyczność wysokości i podstaw w każdym trójkącie
2. podziel równoległobok na cztery pola i oznacz jako \(\displaystyle{ P_1 ,P_2, P_3 ,P_4}\)i teraz zastosuj to do tych dwóch podziałów z punktu 1.
\(\displaystyle{ P_1+P_2=P_3+P_4 \\
P_1+P_3=P_2+P_4}\)
a do tego one parami są podobne do siebie (naprzemiennie - kąty wierzchołkowe etc.)
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Przekątne w równoległoboku
Podziel równoległobok jedną (np dłuższą przekątną) na dwa trójkąty.
Jeden ma pole \(\displaystyle{ P=0,5ah}\).
Teraz dorysuj drugą przekątną i zauważ, że np dolny trójkąt ma pole \(\displaystyle{ P=0,5a(0,5h)}\) (Tales); zatem wiemy jakie pole ma ,,boczny trójkąt".
Jeden ma pole \(\displaystyle{ P=0,5ah}\).
Teraz dorysuj drugą przekątną i zauważ, że np dolny trójkąt ma pole \(\displaystyle{ P=0,5a(0,5h)}\) (Tales); zatem wiemy jakie pole ma ,,boczny trójkąt".
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 17 sty 2011, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Turek
- Podziękował: 8 razy
Przekątne w równoległoboku
Dzięki za pomoc, jestem nowy ji nie wiem, co należy umieszczać w postach.