Witam
mam pare problemów z danymi zadaniami :
1) W trójkacie ABC dane są |AB|= 6 , |BC|=8 oraz kąt <ABC = 60 stopni
a) oblicz długość boku AC
b) sprawdź czy dany trójkąt jest ostrokątny , prostokątny czy rozwartokątny
c) odlicz długość okręgu opisanego na trójkącie ABC
2) Dany jest okrąg O o środku w punkcie S(-3,2) i promieniu r = \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)
a) sprawdź czy punkt A(1,-4) należy do okręgu O
b) Napisz równanie okręgu którego ośrodkiem jest punkt P (1,0) , stycznego zewnętrznie do okręgu O.
3)Trapez ABC o kątach ostrych 30 stopni i 60 stopni jest opisany na okręgu o promieniu \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) . oblicz pole i obwód tego trapezu.
4)Obrazem punktu A(1,1) w jednokładności o środku P jest punkt A'(-1,1) . Obrazem punktu B(1,4) w tej samej jednokładności jest punkt B'(-1,8) . WYznacz współrzędne punktu P i skalę jednokładności .
btw.
w zadaniu 1szym wyszło mi :
a) \(\displaystyle{ \sqrt{52}}\)
b)ostrokątny
c) \(\displaystyle{ \frac{7}{3}}\)\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)- \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)\(\displaystyle{ \sqrt{156}}\)
nie wiem czy dobrze
Za rozwiązania z góry dzięki
proste zadania
- akw
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 57 razy
proste zadania
Skąd wiesz że proste skoro masz z nimi problem?
1)a tw. cosinusów
b) chociażby z tw. sinusów policz jeszcze jeden kąt, ostatni od 180 odejmij sumę pozostałych
c) wzór na promień \(\displaystyle{ P=\frac{abc}{4R}}\)
1)a tw. cosinusów
b) chociażby z tw. sinusów policz jeszcze jeden kąt, ostatni od 180 odejmij sumę pozostałych
c) wzór na promień \(\displaystyle{ P=\frac{abc}{4R}}\)