witam, prosiłbym o pomoc z pewnym zadankiem:
znaleźć najmniejszą możliwie wartość pola trójkąta prostokątnego ABC o kącie prostym CAB, w który wpisano kwadrat AKLM o boku 1 w taki sposób, że wierzchołki K, L, M należą odpowiednio do boków AB, BC, CA.
trójkąt + kwadrat wpisany
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
trójkąt + kwadrat wpisany
oznaczenia na rysunku
\(\displaystyle{ AC=b}\)
\(\displaystyle{ AB=c}\)
\(\displaystyle{ bc}\) - pole
Z podobieństwa trójkątów MLC i KBL mamy
\(\displaystyle{ \frac{b-1}{1} = \frac{1}{c-1} \Rightarrow b= \frac{c}{c-1}}\)
Szukasz tej wartości \(\displaystyle{ c}\), dla ktorej wartość funkcji
\(\displaystyle{ P(c)=c \cdot \frac{c}{c-1}}\)
będzie najmniejsza
\(\displaystyle{ AC=b}\)
\(\displaystyle{ AB=c}\)
\(\displaystyle{ bc}\) - pole
Z podobieństwa trójkątów MLC i KBL mamy
\(\displaystyle{ \frac{b-1}{1} = \frac{1}{c-1} \Rightarrow b= \frac{c}{c-1}}\)
Szukasz tej wartości \(\displaystyle{ c}\), dla ktorej wartość funkcji
\(\displaystyle{ P(c)=c \cdot \frac{c}{c-1}}\)
będzie najmniejsza
trójkąt + kwadrat wpisany
Cześć mam olbżymia prośbę możesz mi obliczyć to zadanie mam je na ustny na zaliczenie- z góry wielkie dzięki-mirek- - -: oblicz dla jakich wartosci m okregi;x2+y2−8y+12=0 i (x+3)2+y2=m2−10m+25 sa styczne zewnetrznie