Trójkąt równoramienny - wysokość opuszczona na ramię

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
xMalwina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 sty 2011, o 18:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brzeg
Podziękował: 4 razy

Trójkąt równoramienny - wysokość opuszczona na ramię

Post autor: xMalwina »

Wiedząc, że a=10 oraz b=13, mam obliczyć P oraz \(\displaystyle{ h_{b}}\). O ile pole nie jest żadnym problemem, zastanawiam się nad tą wysokością, więc moje pytanie brzmi: jak obliczyć \(\displaystyle{ h_{b}}\)?
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Trójkąt równoramienny - wysokość opuszczona na ramię

Post autor: TheBill »

Z najprostszego wzoru na pole trójkąta

\(\displaystyle{ P= \frac{b \cdot h_{b} }{2}}\)
xMalwina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 sty 2011, o 18:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brzeg
Podziękował: 4 razy

Trójkąt równoramienny - wysokość opuszczona na ramię

Post autor: xMalwina »

Dzięki. Takiego wzoru nie znałam.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Trójkąt równoramienny - wysokość opuszczona na ramię

Post autor: TheBill »

Jak to nie?! \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) podstawa razy wysokość
To jest \(\displaystyle{ \frac{ah}{2}}\) tylko, że z innymi literkami
ODPOWIEDZ