Oblicz pole trapezu równoramiennego.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 6 sty 2011, o 20:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Żory
Oblicz pole trapezu równoramiennego.
Oblicz pole trapezu równoramiennego, w którym podst mają 7m i 4m , a ramię 2,5m .
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Oblicz pole trapezu równoramiennego.
z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ a^2 + h^2 = c^2}\) (gdzie a- to część podstawy , c- to ramię)
\(\displaystyle{ (\frac{3}{2})^2 + h^2 = (\frac{5}{2})^2}\)
mając wysokość i podstawy wyliczysz pole
\(\displaystyle{ a^2 + h^2 = c^2}\) (gdzie a- to część podstawy , c- to ramię)
\(\displaystyle{ (\frac{3}{2})^2 + h^2 = (\frac{5}{2})^2}\)
mając wysokość i podstawy wyliczysz pole