Pole trójkąta równoramiennego

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
tweant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 31 mar 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 30 razy

Pole trójkąta równoramiennego

Post autor: tweant »

W trójkącie równoramiennym wysokość opuszczona na podstawę ma długość 10 cm, a opuszczona na ramię ma długość 12 cm. Oblicz pole trójkąta.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pole trójkąta równoramiennego

Post autor: piasek101 »

Rysunek - Pitagoras i porównanie pól z tymi wysokościami.
tweant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 31 mar 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 30 razy

Pole trójkąta równoramiennego

Post autor: tweant »

Rysunek:
Nie wiem co mam obliczyć z Pitagorsa i co to mi da.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pole trójkąta równoramiennego

Post autor: piasek101 »

Rysunku nie mam na podglądzie.

Podałem jakie masz mieć dwa równania - rozwiązujesz ich układ.
tweant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 31 mar 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 30 razy

Pole trójkąta równoramiennego

Post autor: tweant »


Sorry nie kumam, jakie równania?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pole trójkąta równoramiennego

Post autor: piasek101 »

tweant pisze: Sorry nie kumam, jakie równania?
Pitagoras - pierwsze.
Porównanie pól - drugie.
tweant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 31 mar 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 30 razy

Pole trójkąta równoramiennego

Post autor: tweant »

Z tego nic mi nie wychodzi:
10b=12a
\(\displaystyle{ 0,5b^2+100=a^2}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pole trójkąta równoramiennego

Post autor: piasek101 »

tweant pisze:Z tego nic mi nie wychodzi:
10b=12a
\(\displaystyle{ 0,5b^2+100=a^2}\)
\(\displaystyle{ (0,5b)^2}\) i masz dwa równania z dwoma niewiadomymi, podnieś pierwsze stronami do kwadratu
ODPOWIEDZ