Pole równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
tweant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 31 mar 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 30 razy

Pole równoległoboku

Post autor: tweant »

Zadanie:
Oblicz pole równoległoboku o obwodzie równym 68 cm, jeżeli jedna z jego wysokości jest o 30% mniejsza od drugiej, a kąt ostry zawarty między bokami równoległoboku ma miarę 60%.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole równoległoboku

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ a}\) - dłuższy bok
\(\displaystyle{ b}\) - krótszy bok
\(\displaystyle{ h_b}\) - wysokość opuszczona na bok \(\displaystyle{ b}\)
\(\displaystyle{ h_a=0,7h_b}\) - wysokość opuszczona na bok \(\displaystyle{ a}\)

boki policzysz z:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+2b=68 \\ 0,7ah_b=bh_b \end{cases}}\)

pole ze wzoru z sinusem
tweant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 31 mar 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 30 razy

Pole równoległoboku

Post autor: tweant »

Co do tego pola to nie wiem jak go obliczyć ponieważ jeszcze nie mieliśmy czegoś takiego jak sinus.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole równoległoboku

Post autor: anna_ »

Ok, a znasz zależności między bokami w trójkącie prostokątnym o kątach \(\displaystyle{ 30^o}\), \(\displaystyle{ 60^o}\), \(\displaystyle{ 90^o}\)?
tweant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 31 mar 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 30 razy

Pole równoległoboku

Post autor: tweant »

Tak.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole równoległoboku

Post autor: anna_ »

Jak już policzysz boki, poprowadź wysokośc z wierzchołka kąta rozwartego i oblicz wysokość z tych zależności. Potem pole.
tweant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 31 mar 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 30 razy

Pole równoległoboku

Post autor: tweant »

Dziękuje. Nie zauważyłem tego. Wszystko się zgadza.
ODPOWIEDZ