Witam. Jak rozwiązać takie zadanie:
Korzystając z twierdzenia sinusów oblicz pole:
a) kwadratu, którego przekątna ma długość a.
b) prostokąta, którego przekątna ma długość d, a kąt między przekątnymi ma miarę α.
Obliczenie pola prostokąta, korzystając z twierdzenia sin
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 6 sty 2011, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: miasto
- Podziękował: 6 razy
Obliczenie pola prostokąta, korzystając z twierdzenia sin
Przykro mi, ale nie wiem
Mam takie zadanie i muszę je zrobić, chyba nie ma różnicy jak, byle było użyte coś z sinusem
Mam takie zadanie i muszę je zrobić, chyba nie ma różnicy jak, byle było użyte coś z sinusem
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Obliczenie pola prostokąta, korzystając z twierdzenia sin
Pole czworokąta wypukłego
\(\displaystyle{ e,f}\) - przekątne
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt między przekątnymi
\(\displaystyle{ P= \frac{e f sin\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ e,f}\) - przekątne
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt między przekątnymi
\(\displaystyle{ P= \frac{e f sin\alpha}{2}}\)