Wysokość trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Alebaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 3 sty 2011, o 22:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: sosnowa

Wysokość trójkąta

Post autor: Alebaa »

Wykaż, że jeżeli wysokości trójkąta o długościach
\(\displaystyle{ h_{1} , h_{2} , h_{3}}\)
spełniają równanie
\(\displaystyle{ (h_{1} \cdot h_{3}) ^{2} +(h_{2} \cdot h_{3}) ^{2} = (h_{1} \cdot h_{2}) ^{2}}\) to ten trójkąt jest prostokątny.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wysokość trójkąta

Post autor: anna_ »

Szukaj w wyszukiwarce. Niedawno to rozwiązywałam.
ODPOWIEDZ